Translate

divendres, 8 d’agost del 2014

Quan hi haurà el xoc de trens?

El procés que viu Catalunya tindrà un dels seus punts àlgids en el xoc de trens, però quan? Doncs el dia en què el govern català decideixi, deliberadament, desobeïr les normes i sentències dictades per Madrid. Aquest xoc de trens es pot retardar més o menys, però es produirà en qualsevol cas, perquè el procés té difícil marxa enrere. Només és qüestió de temps. I aquest temps no dependrà de Madrid si no del govern català i de la seva valentia per tirar endavant el procés. Anem a concretar. Hi ha dues opcions pel xoc de trens.
La primera opció i més propera és al setembre. A principis de mes s'aprovarà la llei de consultes al Parlament, que ha de permetre, des de la legalitat catalana, convocar el referèndum. És de preveure, com ja va advertir el president Artur Mas, que el govern espanyol presenti un recurs al Tribunal Constitucional perquè aquest prohibeixi la celebració del referèndum. És de preveure, també, que el TC no trigui 5 anys a dictar sentència, com en el cas de l'Estatut, i al cap de pocs dies o setmanes anunciï la prohibició de la consulta. Aquesta decisió es prendrà, en qualsevol cas, abans del 9 de novembre de 2014 (#9N20914), data en què s'ha de celebrar el referèndum per la independència de Catalunya. És aquí i en aquest moment, on serà a les mans del govern català la primera possibilitat de què es produeixi el xoc de trens. Es produirà en cas que el president Mas faci cas omís al TC i mantingui la convocatòria del referèndum. En aquest cas, la pilota caurà en mans del govern espanyol per decidir quin tipus de mesures prendrà, com per exemple la suspensió de l'autonomia, el tancament dels col·legis electorals el dia del referèndum,...
La segona opció és que Artur Mas acati la decisió del TC i posposi , d'aquesta manera, el xoc de trens per més endavant. I quan seria això? Doncs el dia després d'unes eleccions autonòmiques, que no plebiscitàries. Cal recordar que la Constitució prohibeix també aquest tipus d'eleccions. Per tant, Mas es veuria abocat a convocar eleccions catalanes avançades, perquè tothom sap que l'actual situació no es sostenible en el temps i menys fins el 2016, que és quan tocaria fer les eleccions esgotant la legislatura. I perquè dic que el xoc de trens es produirà el dia següent de les eleccions? La resposta és clara: al programa electoral dels partits ja no podrà haver-hi la opció de fer una consulta que ha estat abans prohibida. Per tant, en el programa, a banda d'altres aspectes, sobre el tema de  la independència de Catalunya ja només hi haurà la opció d'estar a favor del NO o del SÍ i en el cas del vot afirmatiu fer la DUI (Declaració Unilateral d'Independència) perquè no quedaran altres opcions pels que volen tirar endavant el procés. En aquest cas, després de la DUI sí que es podria convocar un referèndum, ja sota la llei només catalana i per tant sota legalitat exclusivament catalana. En el cas dels partits profederals, tenen males opcions ja que les contradiccions internes els farà perdre vots i difícilment seran decisius en aquesta fase del procés.
Veurem quina de les dues opcions guanya. A hores d'ara, jo em decanto més per la segona opció i tu?

3 comentaris:

  1. Hi ha dues opcions més:
    1) Fer la DUI sense necessitat d'eleccions prèvies.
    2) Fer el referèndum convocat personalment pels parlamentaris que hi donen suport i que es poden comprometre a vincular el seu vot a favor de una DUI si surt el sí-sí. Amb tot el suport logístic de la Generalitat.
    En tots dos cassos el trencament es produiria al fer la DUI que és el moment millor perquè així el govern espanyol ja no te cap poder a Catalunya i les seves possibilitats de fer res són pràcticament nul·les.

    ResponElimina
  2. Existe otra opción. Hay que decir que el choque de trenes no es tal, sino más bien el choque de un tranvía contra un ave. Cabría la suspensión de la autonomía en Catalunya, como por cierto ya se ha hecho varias veces en Irlanda del Norte, Reino Unido, y no ha pasado nada. Ningún país occidental se va a oponer a que un estado aliado y reconocido que forma parte comprometida de todas las organizaciones internacionales posibles, haga cumplir su constitución elegida y votada democráticamente por sus ciudadanos como en el resto de países occidentales. Y si el Govern no cree que España sea un país democrático y reconocido internacionalmente, que lo denuncie ante la ONU y ante la UE. Pero me da que ni lo va a hacer, ni les harían mucho caso.

    ResponElimina
  3. Ten en cuenta que tanto el ave como el tranvía, quedarían parados.

    ResponElimina