Translate

dimecres, 7 de maig del 2014

Castellanohablantes independentistas

Catalunya està formada, en bona part, per gent que fa anys va venir d'altres territoris de l'Estat. La majoria d'aquestes persones que va venir ja fa dècades ha fet arrel i ja està totalment integrada a Catalunya. Tant ells com possiblement el seus fills son castellanoparlants, que tot i entendre i parlar el català, s'expressen millor en castellà perquè és la seva llengua materna. Això, però, no vol dir que se sentin menys catalans.
Una bona prova d'això és l'aparició a la xarxa i al carrer d'entitats que defensen la independència en castellà, perquè és com se senten més còmodes parlant. És un grau més en la normalització i la despolitització de la llengua pròpia del país. Ja no hi ha només independentistes catalanoparlants, si no també castellanoparlants. Un bon exemple d'això és l'associació Súmate, constituida per ciutadans i entitats cíviques i socials, que els uneix un mateix objectiu: la independència de Catalunya.
Si hi ha una cosa que està clara és que sense el suport de molta gent que va néixer fora de Catalunya, la independència és poc viable. Pel que pronostiquen les enquestes, que com dic més d'una vegada s'han d'agafar amb pinces, els indecisos tenen la pella pel mànec i seran claus per decantar la balança cap a un costat o un altre. És per aquest motiu que des dels dos bàndols se'ls volen guanyar. Qui ho aconseguirà? Doncs el que respongui d'una manera més inteligent, carregant-se de raons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada